Richtlijnen voor lassen

Ontdek hier alle aanleverspecificaties voor lassen. Door de richtlijnen te volgen zal het proces van lassen beter verlopen.
Heb je een vraag over de richtlijnen of wil je hiervan afwijken, neem dan gerust contact op met één van onze professionals.

Algemene richtlijnen

  • Werktekening voorzien van alle benodigde lasaanduidingen, uitvoeringsklasse, maatvoering, zinkuitloopgaten, stuklijst en toleranties
  • Bij voorkeur een STEP­ bestand aanleveren van de samenstelling
  • Van alle mono­delen die verwekt zijn in de lassamenstelling een losse STEP en werktekening aanleveren

Processen

Aluminium MIG/MAG, TIG
RVS MIG/MAG, TIG, Stiftlassen
Staal MIG/MAG, TIG, Stiftlassen

(TIG optioneel mogelijk met backinggas)

Vervorming bij lassen

Door de warmte inbreng bij het lassen krijg je vervormingen. Dat komt doordat het materiaal krimpt in de koude delen en uitzet in de verwarmde delen. Tijdens het lassen wordt in dergelijke gevallen gebruik gemaakt van lasmallen. Deze lasmallen houden de delen bij elkaar tijdens het lassen, maar het kan gebeuren dat het materiaal vervormt nádat het uit de mal gehaald wordt.

Om de gewenste vlakheid of tolerantie te halen hebben wij diverse gereedschappen om delen te richten. Neem hiervoor contact op met onze werkvoorbereiding.

Lasmoeren

Dit zijn moeren welke door lassen worden bevestigd. Omdat lasmoeren in verschillende typen te verkrijgen zijn, is het raadzaam om op de tekening duidelijk aan te geven om welke lasmoer het gaat.

Stiftlassen

Bij stiftlassen wordt een metalen of rvs­stift gelast op een vlakke plaat. De inbranddiepte hierbij is ongeveer 0,3 tot 0,5 mm, zodat het niet zichtbaar is aan de achterzijde van de plaat, er ontstaat echter wel een klein krimpvlekje wat bij een bepaalde lichtinval altijd te zien zal zijn.