Slijtvast staal

Slijtvaste plaat 400HB

Warmgewalste plaat

(Handelsnamen zijn o.a.: Hardox, ARX, Raex, Fora, Ar)

Deze platen worden in geharde toestand geleverd. Naast een uitstekende weerstand tegen met name abrasieve slijtage worden deze platen gekenmerkt door een goede weerstand tegen slagen stootbelastingen, en een, gezien de hoge hardheid, goede vervormbaarheid. Verspanende bewerkingen zijn nog redelijk goed uitvoerbaar, waarbij uiteraard met de relatief hoge hardheid rekening gehouden moet worden. Het lassen van deze kwaliteit moet met voorzichtigheid gebeuren. Door de samenstelling heeft deze kwaliteit een relatief hoog koolstofequivalent en een daarmee samenhangende lage kritische afkoelsnelheid. Maatregelen ter voorkoming van koudscheuren kunnen noodzakelijk zijn.

Lasbaarheid: lassen onder voorbehoud

Warmtebehandelingen
Kwaliteit: volgens fabrieksspecificatie
Toleranties: volgens EN 10029 / EN 10051, oppervlakte volgens NEN-EN 10163-2, klasse A, afwijkende toleranties op aanvraag

Materiaalnummer: 1.8714 / 1.8734 (richtwaarden)

Slijtvast speciale constructiestaal kunnen worden gebruikt om slijtage blootgestelde structuren, bijv. graafmachines, mijnbouw-en grondverzetmachines, graafmachines emmers, truck dump instanties, baggerschepen, transporteren, breken en verpulveren apparatuur, schroot persen en matrijzen en bestrating in schakelaar industrie.

42MnV 7N

Slijtvaststaal

Onder slijtvast staal wordt staal verstaan met een hoge weerstand tegen slijtage. De weerstand tegen met name abrasieve slijtage van de slijtvaste staalkwaliteiten, wordt in het algemeen verkregen door het materiaal te harden. Om deze reden bevatten slijtvaste staalkwaliteiten in het algemeen een relatief hoog percentage koolstof. Om de doorharding te waarborgen bevatten ze vaak ook nog elementen als mangaan, chroom, vanadium, borium en dergelijke. Door hun samenstelling hebben deze kwaliteiten een hoog koolstofequivalent en een relatief lage kritische afkoelsnelheid. Gezien de risico’s die hierdoor bij het lassen optreden, verdient het aanbeveling om indien mogelijk niet te lassen aan deze kwaliteiten. Door de hoge weerstand tegen slijtage zal de verspaanbaarheid in het algemeen slecht zijn. De kwaliteiten die in onbehandelde warmgewalste of gegloeide toestand worden geleverd, zoals de borium gelegeerde kwaliteiten, zijn redelijk verspaanbaar.

Kwaliteit: 42 MnV 7 N
Deze kwaliteit is in feite een veredelstaal die overigens in EN 10083 niet voorkomt. Desondanks blijkt dat dit materiaal nog steeds op grote schaal wordt toegepast. Juist in toepassingen waar onderdelen belast worden op slijtage en schok- en stootbelastingen is deze kwaliteit een redelijk alternatief voor de wat duurdere en (mogelijk) minder goed verkrijgbar especifieke slijtvaste staalkwaliteiten. Ter verbetering van de weerstand tegen slijtage is het mogelijk deze kwaliteit te harden, of oppervlakte te harden.

Toepassingen: grondbewerkingsmachines, mallen voor tegel- en steenfabricage

Lasbaarheid:
lassen onder voorbehoud

Warmtebehandelingen
Warmvervormen: 1050 – 850 °C
Normaal gloeien: 860 – 890 °C
Zacht gloeien: 640 – 680 °C
Harden: 840 – 860 °C, afschrikken in water
Harden: 850 – 870 °C, afschrikken in olie
Hntlaten: afhankelijk van gebruiksdoel
Spanningsarm gloeien: 580 – 620 °C
24
Staalplaten 42 MnV 7 N
Normaal gegloeid c.q. normaliserend gewalst
Leverbaar met certificaat 3.1 volgens EN 10204.